Startup

07.03.2020 15:43

je podnikatelský subjekt, typicky popsaný jako nově založená či začínající společnost, která se na základě inovativní podnikatelské koncepce za použití vyspělých technologií rychle vyvíjí a má velký potenciál hospodářského růstu

Spin-offem je firma, která přebírá jeden či několik následujících atributů z mateřské organizace: tým, produkt, technologie či zákazníky. Důvodem, proč mateřská organizace vytváří spin-off, je její přesvědčení, že se spin-offu bude dařit lépe samostatně než v rámci mateřské firmy. Mezi mateřskou firmou a spin-offem existuje nějaká forma protiplnění za transfer (například vlastnictví akcií nebo licenční smlouva). 

Specifickým případem spin-offů jsou high-tech startupy, které produkují vysoké školy ze studentů magisterského studia či doktorandů, kdy se nápad ukáže být dostatečně zajímavý a praktický na to, aby byl dále rozvíjen v akademické sféře (a odměněn poněkud měkkou měnou – titulem).

Počátkem března 2020 proběhla na půdě Akademie věd  panelová diskuze– spin-off v Inovační strategii České republiky.

Termín startup se poprvé objevil ve spojitosti s nově budovanými společnostmi v roce 1976, kdy ho použil ve svém článku americký magazín Forbes. Popularizace tohoto termínu však přišla až v době internetové horečky ve druhé polovině 90. let, kdy vznikalo ve Spojených státech mnoho společností v rámci rozmachu internetu. Velkou roli v tom hrálo kalifornské Silicon Valley, které již v té době bylo považováno za jedno z nejvíce inovativních míst na naší planetě. Postupem doby se tyto špičková inovativní centra stěhovala z Kalifornie do Londýna, Paříže a dnes do Singapuru. To dokazuje i příklad Cambridgeské university, která si v Singapuru otevřela vlastní kampus.

My se převážně snažíme čerpat ze zkušeností ve Spojených státech. Neujel nám tak trochu vlak? Neměli bychom nyní spíše přebírat to nejnovější /Singapur, Cambridge/?  Více:

https://t-veritas-fotogalerie49.webnode.cz/start/

Zpět